9 Akılcı Adımla Güvenliğinizi İyileştirin

9 Akılcı Adımla Güvenliğinizi İyileştirin

Oca 07, 2019 / Kron

Büyük ölçekli kurumsal veri ihlallerinin çok arttığı bir zamanda, her işletme siber güvenliği öncelikli hale getiriyor. Ancak sürekli gelişen tehditler ve buna karşılık gelen yazılım yamalarıyla, kuruluşunuzun güvenlik gereksinimlerine ayak uydurmak için sık sık yokuş yukarı çıktığınızı hissedebilirsiniz.

Sadece güncellemeleri kurmanın ve veri ihlali haberlerini takip etmenin ötesinde, işletmenizi birkaç akıllı adımla korumak mümkün.

1. Çalışanları Eğitin ve Dahil Olun

Çalışanlarınıza güvenlik programı iletin. Onları bilgilendirin, eğitin ve Şirketin bilgi güvenliği çıkarlarına yatırım yapmalarını sağlayın. Şüpheli bir e-posta görürlerse ya da olmaması gereken bir şeyi tıklarlarsa Bilgi Teknolojileri (BT)’ni uyarın. Açık ve sürekli iletişimi olan bir yaklaşım çevremizi güvende tutar.

2. BT Altyapınızda Görünürlüğü Netleştirin

Güvenlik uzmanlarına ve en gelişmiş yazılımlara milyonlarca lira harcayabilirsiniz. Ancak BT altyapınızda neler olup bittiğini net bir şekilde göremediğiniz sürece, tüm çabalarınızın boşa gittiğini görebilirsiniz. Şirketler, sahip oldukları verileri sınıflandırmanın ve önceliklendirmenin yanı sıra kullanıcı erişimini de izlemelidir. Bunun için de anahtar çözüm olarak Yetkili Hesap Yönetimi (PAM) ve Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM) çözümlerini değerlendirmelidir.

3. Çalışanlarınıza ve Süreçlerinize Güvenin

Siber güvenlik, ekibinizle başlar. Sürecin yanı sıra onlara güvenmelisiniz. En güvenli açık, içeriden kolayca çıkabilir. Çalıştığınız insanlar tamamen güvenilir, geliştirme süreciniz sağlam ve mantıklı bir şekilde güvenli olduğu sürece, % 80 oranında güvendesiniz demektir. Diğer % 20 ise güvenlik eğilimleri ve ihlalleriyle ilgili güncel bilgileri takip ediyor olmaktan ve gerekli yatırımları yapmanızdan geçer.

4. Kimlik Güvenliğine Öncelik Verin

Günümüzün bulut hizmetleri dünyasında ve uzaktan çalışanlarınızda kuruluşunuzu korumak için yapabileceğiniz, sağlam bir kimlik güvenliği çözümüne sahip olmaktır. Bu Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM), Tek Oturum Açma (SSO), Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA), Yetkili Hesap Yönetimi (PAM) ve Bulut Erişim Güvenliği işlevselliğini içermelidir.

5. İş Akışınızı Otomatikleştirin ve Düzenleyin

Günümüzde siber güvenlik konusunda büyük bir kaynak eksikliği söz konusudur. Güvenlik açığı yönetimi, olay tepkisi, varlık yönetimi veya yama yönetimi olsun, Şirketler veri korelasyonu, önceliklendirme, iyileştirme, üçüncü taraf firma entegrasyonları ve raporlama görevleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Güvenlik iş akışlarının otomasyonu ve düzenlenmesi, güvenlik ekiplerinin günlük yaşadığı zorlukların bir kısmını çözmelerine yardımcı olmaktadır.

6. Başlıca Tehditlerinizi Anlayın

Tehditlerin modellenmesi, tüm paydaşları tüm açılardan riski görmeye zorlar. En büyük tehditlerinizi anlarsanız, tehdidi hafifletmek için, uygun savunma ve derinlemesine stratejilerle uyumlu hale getirebilirsiniz.

7. Yedekleme

Yedekleme verileri iş için kritik olarak kabul edilmeli ve iyi korunmalıdır. Ne yazık ki, bugün çoğu yedekleme verisine yetkisiz kişiler tarafından kolayca erişilebilmektedir. Yedeklerinizin bir kopyasını Şirket dışında, örneğin bulutta ve sınırlı erişime sahip yüksek korumalı bir depolama hesabında saklamak çok önemlidir .

8. Mümkün Olduğunca Çok Sayıda Ayrı Modül Bulundurun

Modülerliğin güvenlik yönü genellikle hafife alınmaktadır. Sisteminiz ne kadar bölümlendirilmiş olursa, tüm verilerinizin saldırıya uğraması o kadar düşüktür. Ancak, ayrı modüllerde bilgisayar korsanlarının tüm bilgileri edinmeleri çok daha fazla çaba gerektirir.

9. Asla Çalışanların Şifreleri Yeniden Kullanmalarına İzin Verme

Onaylanan veri ihlallerinin % 63’üne yakını, güvenilen kimlik bilgileriyle gerçekleşti; bu durum, çalıntı / zayıf parolaların buna neden olduğu anlamına gelir . Sizin ve çalışanlarınızın bilgisayar, e-posta, banka hesapları ve Facebook için sahip oldukları her giriş için aynı şifreyi kullanmadığından emin olun.

Kaynak: https://www.forbes.com

Diğer Bloglar