Hassas Verileri Güvende Tutmanın Yolları

Hassas Verileri Güvende Tutmanın Yolları

Eki 03, 2021 / Kron

Veri, dijital dönüşüme zemin hazırlayan teknolojik gelişmelerin üçüncü dalga (ağ) toplumunun yaşamının her alanına dahil ettiği temel kavramlardan biri. Özellikle kurum ve kuruluşların işleyişinin çok önemli bir parçası hâline gelen veri yığınları yönetiminin ve güvenliğinin doğru şekilde sağlanması sürdürülebilir iş modelleri inşa edebilmek için bir hayli kritik.

Bu noktada kurumların sahip olduğu büyük veri genişledikçe güvende tutulması gereken hassas veri kitlelerinin arttığının altını çizmek gerek. Zira veri güvenliği bağlamında sorunsuz bir BT altyapısı oluşturulmaması durumunda hem maddi açıdan hem de kurumsal imaj açısından ciddi kayıplarla karşılaşılması son derece mümkün.

Nitekim IBM tarafından hazırlanan Cost of a Data Breach Report 2021, hassas verileri güvende tutmak neden bu kadar önemli sorusuna çarpıcı yanıtlar veriyor. Rapora göre 2021’de veri ihlallerinden kaynaklanan toplam iş kaybı bir önceki yıla kıyasla %38 artarak 1.52 milyon dolardan 1.59 milyon dolara ulaştı.

Öte yandan yine aynı çalışmanın gösterdiği üzere erişim güvenliği ihlal edilmiş kimlik bilgilerinin neden olduğu siber tehditler sonucu yaşanan kayıplar tüm pasta içinde %20’lik bir dilime sahip. Peki hassas verileri güvende tutmanın bu denli önemli olduğu iş dünyasında gelişmiş bir siber güvenlik ağı kurmanın yolları neler? Bu soruya adım adım ilerleyerek yanıt arayalım.

1. Adım: Hassas Veri Tespiti

Hassas verilerin tespiti, büyük veriyi korumaya yönelik hayata geçirmeniz gereken ilk adım olarak dikkat çekiyor. Söz konusu veri yığınlarını başarılı biçimde tespit edebilmek için de aşağıdaki dört temel bilgiye sahip olmalısınız.

  • Hassas verilerin depolandığı fiziksel ve sanal sunucular
  • Hassas verilere erişimi olan uygulama, kullanıcı ve sistemler
  • Hassas verilere erişimi olması ve olmaması gereken kullanıcılar
  • Hassas verilerin risk altında olup olmadığı

Tespit ve değerlendirme süreci için ihtiyaç duyduğunuz çözümlere ise Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (Privileged Access Management - PAM) ürünümüz Single Connect’in modülleri sayesinde kolayca ulaşabilirsiniz.

Örneğin Database Access Manager (Veri tabanı Erişim Yöneticisi) modülü yardımıyla veritabanı yöneticileri de dahil olmak üzere, BT altyapınızda kritik verilere erişimi olan kullanıcıları denetleyip tüm erişim hareketlerini kontrol altında tutabilirsiniz. Database Access Manager modülü özellikle ayrıcalıklı erişime sahip kullanıcılardan kaynaklanan ihlalleri önlemek için güçlü bir savunma kalkanı görevi görüyor.

2. Adım: Büyük Veri Erişiminin Gözlemlenmesi

İkinci adım veri tabanında meydana gelen tüm hareketleri gerçek zamanlı olarak izlemeniz anlamına geliyor. Ayrıcalıklı kullanıcılar sunuculardaki verilere doğrudan erişim şansına sahip olduğu için bu grupta yer alan çalışanlara büyük bir dikkatle odaklanmak, Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi basamaklarını eksiksiz şekilde uygulamanızı kolaylaştırabilir.

Single Connect’in Privileged Session Manager (Yetkili Oturum Yöneticisi) modülü ise tam da yetkili hesaplar tarafından gerçekleştirilen hareketlerin gözlemlenmesi aşamasında yardımınıza koşuyor. İlgili modül ağınızdaki kritik veri alanlarına erişim yetkisi atanmış kullanıcılardan alınan istatistikler, video kayıtları ve log’lar aracılığıyla dört dörtlük bir gözlem süreci yaratıyor.

Böylece ayrıcalıklı erişime dair işlemlerin tamamı kayıt altına alınıyor ve gerçek anlamda merkezi bir çözüm sunan Privileged Session Manager modülü ile erişim yönetimi hususunda yaşanabilecek olası karışıklıkların rahatça önüne geçiliyor. Erişim taleplerine ve hareketlerine yönelik tüm ayrıcalıklı işlemlerin Single Connect uygulamamızın söz konusu modülü aracılığıyla denetlenmesi karışıklık yaratabilecek durumların önceden saptanmasını sağladığı için ağdaki oturumların rahatça kontrol edilmesine imkân tanıyor.

3. Adım: Siber Tehditlere Karşı Koruma

Hassas verilerin tespiti ve gözlem aşamaları olası siber tehditler ve ihlaller hakkında detaylı bilgiye erişim sağlamanıza yardımcı olacağı için bir sonraki adımda kuruluşunuzu siber tehditlere karşı korumak için hareket geçmelisiniz. Bu aşamada tehdit kaynağı ve veri türüne bağlı olarak yapacağınız dört farklı eylem mevcut.

  • Kritik verilere erişimi engelleyin: Single Connect’in Privileged Task Automation (Ayrıcalıklı Görev Otomasyonu) modülü, dinamik yapıdaki özelleştirilmiş ve genişletilebilir komut setleri ile ağdaki iş akışlarının düzenlenmesine yardım ediyor. Modül, günlük olarak tekrar eden iş akışlarının otomatik şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak veri erişimine yönelik ihlallerde kullanıcı hatasını en aza indiriyor.
  • Verileri maskeleyin: Bu eylemde kritik verilere erişimi kontrol altında tutmak için ilgili verileri kurgusal verilerle değiştirerek maskelemeniz gerekiyor. Veri maskelerken referans ve istatistik bütünlüğünün korunduğundan emin olmalısınız. Bu anlamda Single Connect’in Dynamic Data Masking (Dinamik Veri Maskeleme) modülünün veri tabanına eriştikleri sırada ayrıcalıklı kullanıcılara hassas veriler yerine maskelenmiş, kurgusal fakat aynı zamanda gerçekçi verileri sunmanızı mümkün kıldığını belirtmekte yarar var.
  • Riskli kullanıcıların faaliyetlerini durdurun: Erişim alanı dışındaki verilere erişmek isteyen kullanıcıları ağ içinde karantinaya alarak, bu hesapları devre dışı bırakmadan, yetkisiz faaliyetleri engellemeniz verilerinizi korumanızı daha kolay hâle getirebilir.
  • Önleyici eylemde bulunun: Erişim güvenliğini tahsis etmeye yönelik ek uyarılarak göndererek önleyici eylemleri hayata geçirmenize yardım edecek bir dizi etkinliği tetikleyebilirsiniz. Örneğin Dynamic Password Controller gibi çözümler ve şifre kasası gibi uygulamalarla ayrıcalıklı hesaplara ait parolaların çok katmanlı ve birden çok onay gerektiren güvenlik yöntemleriyle koruyabilir, hassas verilere giden yoldaki ayrıcalıklı erişimleri denetleyebilirsiniz.

Siz de uçtan uca veri güvenliği sağlamak istiyorsanız hassas veriyi güvende tutmanın işlevsel yollarından biri olan ve Gartner tarafından hazırlanan Magic Quadrant for PAM raporuna girerek dünyanın en gelişmiş PAM çözümlerinden biri olduğunu bir kez daha kanıtlayan ürünümüz Single Connect’i inceleyebilirsiniz.

Finans, enerji, sağlık, üretim ve kamu sektörlerindeki siber güvenlik uygulamalarımız hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, ürünlerimiz ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi uzman ekip arkadaşlarımızdan öğrenebilirsiniz.

Diğer Bloglar