Kimlik Hırsızlığından PAM ile Korunma Yolları

Kimlik Hırsızlığından PAM ile Korunma Yolları

Haz 18, 2023 / Kron

Günümüzün hızlı değişen dijital eko-sisteminde hassas veri ve hesapların korunması işletmelerin birincil önceliği haline gelmiştir. En yaygın ve en ciddi siber güvenlik tehlikelerinden biri de kimlik hırsızlığıdır. Hassas kimlik bilgilerine izinsiz erişim mali kayıplar, itibar zedelenmesi ve regülasyonlara uymamanın getirdiği yaptırımlarla sonuçlanabilir. İşletmelerin bu daimi tehditle mücadele edebilmek için kimlik hırsızlığı meselesini tam anlamıyla kavramaları ve etkili risk azaltma tekniklerini uygulamaya koymaları şarttır. Bu yazımızda kimlik hırsızlığı konusunu tüm karmaşıklığıyla inceleyecek, saldırgan yaklaşımlarını ve güvenlik savunmalarını güçlendirmede etkili yöntemleri keşfedeceğiz. Bahsedeceğimiz önemli konuları derinlemesine uygulayan kurumlar bu sayede esnekliklerini güçlendirecek ve BT evreninde giderek artan kimlik hırsızlığına karşı kendilerini koruyabilecek.

Kimlik Hırsızlığı Nedir?

Kimlik hırsızlığı, dijital sistemlere giriş esnasında kullanılan kullanıcı adı ve parola gibi kimlik bilgilerinin, kişi veya kurumun dijital kaynaklarına yasa dışı erişim sağlamak amacıyla izinsiz bir şekilde elde edilmesi ve kullanması anlamına gelir. Saldırganlar, bu kimlik bilgilerini ele geçirmek ve hassas verileri ihlal etmek için çeşitli sistem, uygulama ve insan davranışlarındaki zafiyetlerden faydalanırlar. Kimlik hırsızlığı mali kayıplara, itibar zedelenmesine ve regülasyon uyumsuzluklarına yol açarak işletmelere büyük zararlar verebilir.

En Yaygın Kimlik Hırsızlığı Teknikleri

  1. Oltalama Saldırıları: Oltalama, saldırganların kendilerini meşru bir varlıkmış gibi tanıtarak kimlik bilgilerini ifşa etmeleri için kullanıcıları aldatmada kullandıkları yaygın bir tekniktir. Genellikle, kişileri hassas bilgilerini vermeleri konusunda aldatıcı e-posta veya metin mesajları, ya da sahte web siteleri aracılığıyla uygulanır.
  2. Tuş Kaydediciler ve Ekran Kaydediciler: Tuş kaydediciler ve ekran kaydediciler gibi kötü amaçlı yazılımlar, sisteme girişlerde kullanılan kimlik bilgileri başta olmak üzere kullanıcı faaliyetlerine ilişkin tuş vuruş bilgilerini kaydeder veya ekran görüntüleri alırlar. Bu araçlar, kötü amaçlı yazılım bulaşmış ekler, saldırıya uğramış web siteleri veya sosyal mühendislik teknikleri yoluyla kullanılabilir.
  3. Kaba Kuvvet Saldırıları: Saldırganların doğru şifreyi buluncaya dek sistematik olarak çeşitli şifre kombinasyonlarını denedikleri saldırı türüne kaba kuvvet saldırısı adı verilir. Sık kullanılan veya zayıf şifrelerin istismar edildiği bu yöntemde süreci hızlandırmak için otomatik metinler veya özel yazılımlar kullanılır.
  4. Kimlik Bilgisi Doldurma Saldırısı: Bu saldırı türünde saldırganlar, bir web sitesi veya hizmet platformundan elde edilen çalıntı veya sızdırılmış kimlik bilgilerini kullanmak suretiyle, ilgili kullanıcıların aynı veya benzer şifrelerle giriş yaptıkları diğer hesaplara izinsiz erişim sağlarlar. Bu teknikte kişilerin aynı kimlik bilgilerini farklı platformlarda kullanma eğilimlerinden faydalanılır.
  5. Sosyal Mühendislik Saldırıları: Sosyal mühendislik, gizli bilgileri açıklamaları için kişileri manipüle etmektir. Bu saldırı türünde saldırganlar güvenilir kişileri taklit ederek psikolojik manipülasyona başvurarak veya insan zafiyetlerinden faydalanarak kişileri sistem girişinde kullandıkları kimlik bilgilerini ifşa etmeleri için kandırmaya çalışabilirler.

Kimlik Hırsızlığından Korunma Yolları

İşletmeler, kimlik hırsızlığından korunmak için Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) çözümleri gibi etkili güvenlik tedbirlerini uygulamaya koymalıdır. PAM çözümleri, sık sık saldırganların hedefi haline gelen ayrıcalıklı hesapların izlenmesine yönelik kapsamlı denetim ve izleme becerileri sunar. Kimlik hırsızlığına karşı uygulanabilecek etkili bir PAM stratejisinin en önemli parçalarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Yetkili Oturum Yöneticisi: Bir Yetkili Oturum Yöneticisi (PSM), kullanıcılar ile kritik sistemler arasında güvenli bir aracı konumunda olup, faaliyetlerin izlenmesi ve denetlenmesinin yanı sıra ayrıcalıklı erişimi de mümkün kılar. Kuruluşların granüler erişim kontrollerini devreye sokmalarını ve oturum faaliyetlerini kaydetmelerini sağlayan PSM'ler, gerçek zamanlı tehdit tespitine de destek olur.
  2. Parola Kasaları: Parola kasaları, ayrıcalıklı hesaplara ilişkin kimlik bilgilerinin depolanmasını ve yönetimini sağlayan güvenli veri havuzlarıdır. Merkezi kontrol, güçlü şifreleme ve parola rotasyon becerileri sunan parola kasaları, böylece kimlik hırsızlığı ve yetkisiz erişim risklerini de azaltmış olur.
  3. Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA): MFA'lar, kullanıcıların güçlü parolalar, geo-fencing lokasyon veya token gibi birden fazla faktörle kimlik bilgilerini doğrulamalarını isteyerek ek bir güvenlik katmanı sunmuş olur. Bu sayede kimlik hırsızlığına yönelik saldırıların başarıya ulaşma riski ciddi oranda bertaraf edilir.

Kron'un PAM Çözümü ile Güvenliği Arttırarak Kimlik Hırsızlığının Önüne Geçin

Kuruluşların, mevcut güvenlik ortamında kimlik hırsızlığını önlemeye öncelik vermeleri son derece önemlidir. Saldırganların kullandığı çeşitli taktikleri kavrayan ve bunlara ilişkin riskleri azaltmaya yönelik güçlü tedbirler alan kuruluşlar, güvenlik pozisyonlarını ciddi anlamda iyileştirebilirler. Bu alanda gelişmiş bir seçenek olarak piyasada öne çıkan Kron'un Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi çözümü, Gartner, KuppingerCole, Omdia, ve Forrester gibi dünyaca ünlü sektör analistlerince kabul görüyor. Siz de işletmenizi giderek artan kimlik hırsızlığı tehlikesine karşı korumak istiyorsanız, siber güvenlik duruşunuzu güçlendirmeye yarayacak Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi çözümümüz için şimdi demo talep edin.

Diğer Bloglar