Ağ Performans Metrikleri: İzlenmesi Gereken 5 Temel Ağ Metriği

Ağ Performans Metrikleri: İzlenmesi Gereken 5 Temel Ağ Metriği

Oca 23, 2022 / Kron

Ağ ve BT altyapı izleme, iş dünyasının geçirdiği dijital dönüşümle birlikte oldukça önemli hale geldi. Kuruluşunuzun ağının sorunsuz şekilde çalıştığından emin olmak ve ağ performansınızı değerlendirmek için ihtiyaç duyduğunuz ağ performansı metrikleri, BT ekibinizin herhangi bir kriz anında sorunların çözümüne yönelik içgörüler üretmesini de kolaylaştırıyor.

Ağ davranışı gözlemleme ve belirlemenin hem nitel hem de nicel yollarını kapsayan ağ izleme, ağınızın muhtemel sorunlarının yanı sıra kesintiler ve hatalar hakkında da gerçek zamanlı bilgi sağlayabilir. Tüm bunlara ek olarak ağ performansı izleme, son kullanıcı taleplerini anlamlandırarak gelecekteki iş akışlarınıza yönelik içgörüler oluşturmanızı kolaylaştırabilir. Bunları eksiksiz biçimde uygulayabilmek için ise gelişmiş bir ağ ve IT altyapısı izleme aracınıza gereksinim duyduğunuzu unutmamalısınız.

Network monitoring olarak da isimlendirilen ağ izleme, BT ekibinizin verilere dayanan kararlar alabilmesini mümkün kılıyor. Söz konusu veriler altyapı yatırımı, ağ performansı ve kullanıcı talebi parametrelerinde yüksek verimlilik vadeden bir iş modeli oluşturmanıza imkân tanıyor. İlgili yapıyı inşa etmenin yolu da ağ performansınızı doğru tespit etmenize yardımcı olacak temel ağ metriklerini izlemekten geçiyor.

Doğru metriklerin izlenmesi ağ ve BT altyapı performansı açısından daha verimli sonuçlar elde edilmesinin önünü açıyor. Bu da kuruluşunuzun uzun vadede doğru yatırım kararları almasını ve farklı birimlerdeki ekiplerin kullanıcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini daha iyi anlamasını kolaylaştırıyor. Fakat kuruluşunuzu bünyesinde tüm bu aşamaları hayata geçirmeden önce temel ağ metriklerini izlemenin neden önemli olduğunu vurgulamakta yarar var.

Ağ Sorunlarını Gidermek İçin Ağ Altyapı İzleme Metrikleri Neden Önemlidir?

Ağ performansı ölçümleri (network performance metrics) uygulamalarda oluşan sorunlar ile veri iletim sorunları arasında ayrım yapılabilmesine yardımcı olurken, bu sayede daha net sorun tespiti yapılabildiğinden ekipler iş akışlarına odaklanabiliyor ve potansiyel sorunları çözmek daha kolay hale geliyor. Ağ trafiğini gözlemlemede öne çıkan bu yaklaşım gidiş dönüş süresi (RTT) ve sunucu yanıt süresi (SRT) ölçümlerini içeriyor.

RTT, bir veri paketinin hedefe ulaşması için geçen süre ile paketin alındığının onaylanması için geçen süreyi ifade ediyor. RTT hesaplamak için bir TCP oturumu oluşturulması gerekiyor. SRT ise bir isteği tamamlamak ve yanıtlamak için gereksinim duyduğunuz süre anlamına geliyor.

Ağ performansı (network performance) izleme tüm ağ performansında iyileştirmeler yapmanızı sağlayacak üç temel avantaj sunuyor.

  1. Ağ izleme araçları, ağ trafiğinin her bir bileşenini ve bu bileşenlere bağlı unsurların tamamını izlemenizi sağlayarak tam ağ görünürlüğü ortaya koyuyor.
  2. Söz konusu araçlar gerçek zamanlı takip özelliği sayesinde servis kesintilerinin önüne geçilmesi konusunda son derece başarılı. Hem olası hem de beklenmeyen hataları ve kesintileri önceden tahmin etmenizi mümkün kılan ağ izleme ölçümleri gerçek zamanlı izleme ile iş sürekliliği yaratıyor.
  3. Bu araçlar bant genişliğini gözlemlemenizi kolaylaştırıyor ve böylece bant genişliği kullanımı ağ akışına zarar verecek şekilde kritik seviyeye ulaştığında müdahale etme şansınız oluşuyor. Bu da kesintisiz hizmet verebilmenize yardımcı oluyor.

Ağ Performansı Nasıl Ölçülür?

BT altyapıları ve ağları çok karmaşık sistemler oldukları için manuel ölçüm yapmak bir hayli zor. Üstelik ağ talepleri arttıkça ağ performansı ile ilgili sorunlar tespit etmek için metrikler oluşturmak zorunlu hale geliyor. Nitekim ağ performansını manuel olarak ölçmedeki en büyük zorluğun gerçek zamanlı provizyon eksikliği olduğunun altını çizmek gerek. Gerçek zamanlı provizyon eksikliği yönlendirme ve bant genişliği gibi konularda sorun yaratabilir. Ayrıca ağ performansını manuel belirlerken toplanan veriler eksik olacağı için uzun vadede bir BT krizine neden olabilecek paket kaybı ve gecikme benzeri durumları tespit etmeniz bir hayli zorlaşıyor.

Ağ performansı izleme araçları ve bu araçları kullanırken izleyeceğiniz temel metrikler iş ağınızı doğrudan etkileyen performans değerlerini toplamanızı sağlıyor. Veri analizi yoluyla kesintisiz iş akışı sunan ağ ve BT altyapı izleme araçları anlık raporlama sayesinde sorunlara anında müdahale etmenize imkân tanıyor.

Temel Ağ Performans Metrikleri Nelerdir?

Aşağıda yer alan 5 temel ağ metriği, ağ performansı izleme ve ağdaki sorunları gerçek zamanlı olarak tespit etmede size yardımcı olabilir.

  1. Bant genişliği kullanımı: Belirli bir zaman aralığında ağdaki maksimum veri aktarım hızını ifade eden bant genişliği, ağ işlemlerini optimum verimlilik ile gerçekleştirmek açısından son derece önemli. Zira eşik sınırları aşmadan bant genişliği kullanımını en üst seviyeye çıkarmanız gerekiyor. Bir ağ performansı izleme aracı ile ağınızın kullandığı bant genişliği miktarını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca bu tarz araçlar bant genişliği eşiğini aşmanız durumunda anlık bildirimler aracılığıyla sizi uyarıyor.
  2. Paket kaybı: İki hedef arasındaki veri aktarımı sırasında kaybolan veri paketi miktarı anlamına gelen paket kaybı, kullanıcı hizmetlerini olumsuz etkileyebilir. Yönlendirici performansı, yazılım sorunları ve ağ tıkanıklığı sebebiyle paket kaybı oluşabilir. İletim Kontrol Protokolü olarak isimlendirilen TCP, kayıp veri paketlerini izleyerek hedefe ulaşmalarını sağlayabilir.
  3. Verim: İş/zaman oranı olarak da ifade edilen verim, ağınızın farklı alanlardaki veri aktarım hızını ölçmenize olanak sağlıyor. Bu metrik, hedefe ağ yoluyla gönderilen gerçek veri paketi miktarını ölçerek düşük verimli alanları tespit etmenizi ve buradaki veri paketlerini yeniden iletmenizi kolaylaştırıyor.
  4. Ağ kullanılabilirliği: Son kullanıcılara sağladığınız hizmetin tutarı olmasına imkan tanıyan ağ kullanılabilirliği ile ağınızın çalışma süresini belirli bir zaman aralığında gözlemleyebilirsiniz.
  5. Bağlantı: Bu metrik ağınızdaki cihazlar ve düğümler arasındaki bağlantıyı kontrol etmenize yarıyor. Bağlantı metriğini kullanarak hatalı çalışan cihazları ve düğümleri tespit ederek hizmet kesintilerinin önüne geçebilirsiniz.

Gerçek Zamanlı Ağ Performansı Metriklerini Single Monitor ile Takip Edin

Kron olarak geliştirdiğimiz ağ ve BT altyapı izleme çözümümüz Single Monitor yukarıdaki metrikleri kurumunuz için gerçek zamanlı olarak takip edebiliyor. Ağınızı detaylı şekilde analiz eden Single Monitor, anlık uyarı ve alarm yönetimi özellikleri sayesinde kesinti ya da hata oluşmadan bildirimler göndererek iş sürekliliği sağlamanıza yardımcı oluyor. Sunduğu farklı modüller ile ağınızı sadece izlemekle kalmayan Single Monitor, izleme sonucu oluşan detayları anlamlandırarak kurum, ekip veya kullanıcı bazında özelleştirebilmenize olanak tanıyor.

Sağlıklı bir BT ağı inşa etmek için hatanın gerçekleşmeden tespit edilmesi, hata anında da erken, hızlı ve doğru müdahale yapılması bir hayli önemli. Single Monitor bünyesinde barındırdığı beş modül ile sağlıklı bir BT ağı inşa etmenizi ve ağ performansınızı gerçek zamanlı izlemenizi kolaylaştırıyor. Single Monitor’ün modülleri ise şu şekilde:

  • Otomatik Keşif: BT yöneticilerinin izleyecekleri ağ varlıklarını belirlemelerine olanak sağlıyor.
  • Performans Yönetimi: Ağınızın performansını gerçek zamanlı olarak takip etmenizi mümkün kılıyor.
  • Alarm ve Uyarı Yönetimi: Bu modül, ağdaki herhangi bir hatayı ya da kesintiyi size anında iletiyor.
  • Konfigürasyon Yönetimi: Yapılandırma dosyalarını otomatik şekilde yedekleyen ilgili modül, cihazların potansiyel arıza sürelerini azaltıyor.
  • Ağ Trafik Analizi: Söz konusu modül ağınızın hız, hacim ve kullanım değerlerini ölçüyor.

Siz de Single Monitor’ün 5 temel ağ ve IT altyapısı izleme metriğini kolayca takip eden ve anlık olarak raporlayan yapısından yararlanarak kesintisiz iş süreçleri inşa etmek için bizimle iletişime geçebilir, ürünümüz hakkında uzman ekip arkadaşlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diğer Bloglar