Ayrıcalıklı Hesap Şifre Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Ayrıcalıklı Hesap Şifre Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Oca 09, 2022 / Kron

İş dünyasının dijital dönüşümünden payını alması ile kamu kurumları, uluslararası şirketler ve KOBİ’lerin erişim güvenliği sağlama konusundaki hassasiyeti de arttı. Söz konusu kuruluşlar için veri güvenliği açısından sorunsuz bir BT altyapı sistemi inşa etmek iş sürekliliğini koruyabilmenin anahtarı konumunda. Güçlü bir veri ve erişim güvenliğine sahip BT ağı oluşturmanın yolu ise kurumsal veri yığınlarının doğru şekilde korunmasından geçiyor.

Bu noktada yetkili hesap şifrelerinin korunması hususu ön plana çıkıyor. BT altyapınızdaki kullanıcıların tüm parolalarının benzersiz ve karmaşık olması gerekiyor. Zira sadece bu yolla ayrıcalıklı hesapların şifrelerinin güvenli şekilde saklanması ve korunması mümkün hâle geliyor. Ayrıca kuruluşlar, BT ağlarında veri güvenliğini sağlamaya çalışırken kullanıcıların birden fazla yerde aynı şifreyi kullanmasının önüne geçmeli ve tüm parolaları hatırlamalarına ve belgelemelerine imkân tanıyacak bir yönetim sistemi kullanmalı.

Kuruluşunuzu e-postalar aracılığıyla gerçekleştirilen siber saldırılardan ya da ayrıcalıklı hesaplara ait şifrelerin ele geçirilmesi ile sisteminizi durma noktasına getiren fidye yazılımı saldırılarından korumak için gelişmiş bir siber güvenlik çözümünden yararlanmanız gerekiyor.

Ayrıcalıklı Hesap Şifre Güvenliği Neden Önemlidir?

Ayrıcalıklı hesap şifre güvenliği kuruluşların BT altyapılarını farklı siber güvenlik tehditlerine karşı korumalarının ilk adımlarından biri. Korumasız ve kolay şifreler veri sızıntısı yaratabilmek amacıyla bir siber saldırgan tarafından rahatça ele geçirilebilir. Nitekim yapılan son araştırmalardan biri de kolay şifrelerin ne denli yaygın ve basit türlerde olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre bir saniyeden daha kısa sürede ele geçirilebilen “123456” şifresi dünya çapında 103.170.552 kullanıcı tarafından kullanılıyor. Yine “123456789” şifresi de bir saniyeden daha kısa sürede çözülüyor ve 46.027.530 kişi bu şifreyi kullanıyor.

Kuruluşların BT altyapılarında yer alan yetkili hesap kimlik bilgileri ve parolalarını koruması, veri ihlali yaşanmasını önlemenin temel yollarından biri. Bilgisayar korsanları kuruluşunuza ait kritik veri yığınlarını ele geçirmek için birçok farklı yönteme başvurabilir. Bu yöntemlerle baş edecek bir siber güvenlik politikası gütmemek aşağıdaki risklerle karşı karşıya kalmanıza neden olabilir:

  • Yetkili Hesap Kimlik Bilgisi Hırsızlığı (Privileged Account Credential Theft): Bir çalışanınızın sistem içindeki önemli bir hesabına erişen bir siber saldırgan, yetkili hesap kimlik bilgilerinin çalınmasıyla adres ve sosyal güvenlik numarasına varana kadar farklı türlerde kişisel ve kurumsal verileri ele geçirebilir. Yetkili hesap kimlik bilgisi hırsızlığına yönelik bir siber saldırı, kamu kurumlarında devlet ve kamuya ait gizli bilgilerin ele geçirilmesinden, özel şirketlerdeki finansal ve operasyonel bazı bilgilerin sızdırılmasına ve hatta çalışanların veya müşterilerin kişisel bilgilerinin ele geçirilmesi durumunda kişileri taklit ederek kredi başvurusunda bulunmak gibi düzeltilmesi çok uzun zaman alacak karışıklıklara ve sorunlara yol açabilir.
  • Hesabın Ele Geçirilmesi (Account Takeover): Kuruluşlar için yetkili hesapların ele geçirilmesi anlamına gelen bu siber tehdit, e-posta adreslerinin ve sosyal medya hesaplarının kontrolünü elinizden alıyor. Söz konusu kanalları kullanıp sizmişsiniz gibi hareket ederek iş yaşamındaki paydaşlarınıza phishing (oltalama) saldırıları düzenleyip ekonomik sorunlardan, iş sürekliliği sekteye uğratacak pek çok problem yaratabiliyor.
  • Veri İhlali (Data Breach): Ayrıcalıklı hesap şifre güvenliğini sağlamak veri ihlallerini önlemede anahtar noktalardan biri. Kullanıcıların parolalarını sistemden izole şekilde güvenli kasalarda saklayarak veri ihlallerini önleyebilir ve BT altyapınızı daha güvenli hâle getirebilirsiniz. Parolaları güvenli şekilde saklayarak kaba kuvvet saldırısı (brute force attack) gibi siber saldırıların kuruluşunuza zarar verme ihtimalini azaltabilirsiniz.
  • Finansal Zarar (Financial Loss): Kuruluşunuzun BT altyapısındaki şifrelerin ele geçirilmesi sizi mali kayıplarla karşı karşıya bırakabilir.

Yetkili hesapların şifrelerini nasıl doğru şekilde koruyacağınızı öğrenerek yukarıdaki riskleri önemli ölçüde azaltabilir ve dijital dünyadaki kurumsal varlığınızın gizliliğini muhafaza edebilirsiniz.

Kurumsal Düzeyde Şifre Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Kurumsal düzeyde şifre güvenliği sağlamak için önce veri ihlalleri ile karşılaşmanıza neden olan yanlış siber güvenlik yaklaşımlarını gözden geçirmeniz gerekiyor. Bu yaklaşımları gözden geçirmek şifre güvenliğini başarılı biçimde tesis etmenizi kolaylaştıracaktır. Daha sonra aşağıdaki maddeleri bünyesinde barındıran bir parola yönetim stratejisi oluşturabilir ve kuruluşunuzun şifre güvenliğini sağlamak için güçlü bir adım atabilirsiniz.

  • BT altyapınıza entegre ettiğiniz parola çözümünün oturum yönetimi, oturum izleme ve uzaktan erişim gibi özelliklerinin olması gerekiyor.
  • Daha sonra kullandığınız parola yönetim çözümünün uygun rol tabanlı erişim sunabilmesi son derece önemli. Birden çok kişiye ve gruba yetkilendirme yapıldığında herkesin kimlik bilgileri ve parolalara erişimi olmalı.
  • Kuruluşunuzda tercih ettiğiniz parola çözümünün uygun raporlama ve doğrulama araçlarına sahip olması gerekiyor. Parolaların ne zaman ve kim tarafından alındığını takip etmenizi kolaylaştıran ilgili çözüm BT altyapınız üzerindeki kontrolünüzü de artırıyor.
  • Son olarak kuruluşunuzda yetkili oturum yönetimi bileşenine bünyesinde yer veren kurumsal bir parola yönetim çözümüne sahip olmalısınız. Çok sayıda parolayı güvence altına almanın en işlevsel yolu olarak dikkat çeken yetkili oturum yönetimi ise parola yönetimi ve güvenlik politikaları ile doğrudan ilişkili. Zero-trust ve least privilege methodlarına da uygun olan yetkili oturum yönetimi bileşeni parola yöneticilerinin sadece kaynaklara doğrudan erişimi değil, hassas verilere ve kritik altyapılara erişimi olan tüm hesapların kontrollü olarak yönetilmesini de mümkün kılıyor.

Ayrıcalıklı Hesap Şifreleri Single Connect ile Güvende

Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi sürecinin bir parçası olan parola yönetimi uçtan uca veri ve erişim güvenliği sağlamak için bir hayli önemli. Kron olarak geliştirdiğimiz Privileged Access Management (PAM) ürün ailemiz Single Connect ayrıcalıklı hesaplara ait şifrelerin korunması konusunda kuruluşunuzun daima yanında yer alıyor.

Single Connect, bünyesinde barındırdığı Merkezi Parola Yönetimi (Dynamic Password Controller - DPC) çözümü ile kuruluşunuzun BT altyapısındaki yetkilendirilmiş hesapların parolalarını koruyor ve ihlale neden olabilecek parola paylaşımlarının önüne geçiyor.

Single Connect’in DPC çözümü tüm parolaları şifre kasası adı verilen güvenli ve merkezi bir kasada tamamı şifrelenmiş formlarda saklıyor. Hedef sunucularınız ve ayrıcalıklı erişime sahip kullanıcılar için benzersiz parolalar oluşturan Merkezi Parola Yönetimi, parolaların rastgele hâle gelmesini de otomatikleştiriyor.

Merkezi Parola Yönetimi’nin çalışma şekli ise aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  • Kullanıcı, kendi kullanıcı bilgileri ve parolasıyla Single Connect DPC arayüzüne giriş yapıyor ve bağlanmak istediği hedef ana sunucuyu seçiyor.
  • DPC hedef ana bilgisayarın tek kullanımlık parolasını (OTP) kullanıcıya veriyor. Bu parola sınırlı bir süre için geçerli oluyor (örneğin bir saat). Erişim sırasında Single Connect tüm çıkış etkinliğinin günlüğe kaydedilmesini sağlıyor.
  • Kullanıcı az önce aldığı parola ile doğrudan hedef sunucuya giriş yapıyor.
  • Şifrenin kullanım süresi sona erdiğinde DPC hedef ana sunucuya bağlanarak parolayı değiştiriyor ve kullanıcı etkinliğini sona eriyor.

Güçlü parolalar oluşturmanızı sağlayan Dynamic Password Controller, bu parolaları sistemden izole şekilde güvenli kasalarda muhafaza ediyor. Şifreli çıkış işlemleri için bir veya iki yöneticili onay sistemlerini de devreye sokabilen DPC, parola rezervasyon özelliği ile de bir parolayı gelecekte kullanmak üzere ayırmanızı sağlıyor. Her kullanımdan sonra parolayı değiştiren Merkezi Parola Yönetimi, parolayı bölebilme (Split password) özelliğine de sahip. Bu özellik sayesinde kritik sistemlerin parolaları parçalara ayrılıyor ve tüm kullanıcıların katılımı ile bağlantı yetkisi veriliyor.

%100 tavsiye oranı ve 5 üzerinden 4.9 puanıyla Gartner® Peer Insights™ ‘Voice of the Customer’: Privileged Access Management raporunda yer alarak yetenekleri müşteleri tarafında da onaylanan dünyanın lider ve kapsamlı PAM çözümleri arasında bulunan Single Connect, şirketlerin veri ve erişim güvenliğini artırarak siber saldırıların verebileceği zararı en aza indiriyor.

Bu yazımızda bahsettiğimiz siber saldırı türlerinin tamamında hesap bilgilerinin ve verilerin ele geçirilmesini önleyen Single Connect, Merkezi Parola Yönetimi çözümü ile parolalarınızı korumaya başlamak ve Merkezi Parola Yönetimi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Bloglar