Tedarik Zinciri Saldırılarından Nasıl Korunulur?

Tedarik Zinciri Saldırılarından Nasıl Korunulur?

Şub 28, 2021 / Kron

Tedarik zinciri saldırıları, donanım, yazılım veya güncelleme gibi birbirinden farklı yollarla gerçekleştirilebildiği için alınması gereken önlemler de aynı oranda çeşitlilik gösteriyor. Bu önlemler arasında hassas bilgilere erişimin kısıtlanmasından üçüncü parti yazılımların risk tespitine kadar değişik uygulamalar yer alıyor. Bu yazımızda siz de tedarik zinciri saldırılarından nasıl korunabileceğinizi öğrenebilir ve böylece büyük kayıplar yaşamadan şirketinizin varlığını güvenli bir şekilde sürdürebilirsiniz. 

Tedarik Zinciri Saldırılarından Korunma Yöntemleri

Güvenlik açıkları bulunan donanımsal ya da yazılımsal araçlar sayesinde sistem dışından gerçekleştirilebilen tedarik zinciri saldırılarına karşılık verilerin kapsamlı bir şekilde korunması gerekiyor. Verilerin gerçek anlamda korunabilmesi için de bazı güvenlik adımlarının uygulanmasına ihtiyaç duyuluyor.

Hedef Haline Gelebilecek Verileri Belirleyin 

Şirketler için tüm veriler kendi içinde değerli olsa da bazıları hayati düzeyde önem taşıyabiliyor. Örneğin; müşteri bilgileri tüm kuruluşlarda veri güvenliği açısından daima ilk sıralarda yer alıyor. Siz de şirketinizin veri güvenliği için yapacağınız yatırımlarda ve faydalanacağınız güvenlik uygulamalarında müşteri bilgilerine öncelik tanıyabilir, bu tür verilere erişen yetkili kullanıcı ve uygulamaları kontrol ederek başlangıç yapabilirsiniz.

Hassas Bilgilere Erişimi Kısıtlayın

Teknolojiye ulaşmak kolaylaştıkça tedarik zinciri saldırılarına maruz kalma ihtimali de artıyor. Bunun en önemli sebeplerinden birini ise kuruluşların üçüncü taraflardan aldığı teknolojik ürün ve hizmetler oluşturuyor. Özellikle küçük ölçekli şirketler, siber saldırılara karşı çok daha savunmasız oldukları için teknolojik ürün ve hizmet aldıkları firmaların bilgi erişimi yetkilendirmelerine üst düzeyde dikkat etmeliler. 

Üçüncü Parti Yazılımlar İçin Risk Değerlendirmesi Yapın

Siber zorbaların tedarik zinciri saldırılarında kullandıkları en yaygın yöntemlerin başında üçüncü parti yazılımlar geliyor. Yüksek bilgi ve kaynak gerektiren bu yöntem, şirketler tarafından uzun süre fark edilemeyebiliyor. Bu yüzden şirket sistemlerinde kullanılan programların ve güncellemelerin güvenilirlik düzeylerinin daima değerlendirilmesi gerekiyor.

İçeriden Gelebilecek Tehditleri Tespit Edin

Şirket çalışanları da tıpkı siber saldırganlar gibi kötü niyetli olabilir veya çalışanların dikkatsizlikleri ciddi güvenlik sorunlarına yol açabilir. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ve dinamik veri maskeleme gibi yöntemlerle hem içeriden hem dışarıdan gelebilecek siber güvenlik tehditlerinin önüne geçebilirsiniz.

Şirket verilerini tedarik zinciri saldırılarından korumaya yönelik tüm bu süreçler bir anlamda kurumsal siber güvenlik açısından Zero Trust adı verilen sıfır güven modeline de dayanıyor. Siber güvenlik alanında yenilikçi bir metod olan Zero Trust, adından da anlaşılabileceği gibi şirketlerin “Hiçbir zaman güvenme, her zaman teyit et.” yaklaşımıyla hareket etmelerini, böylece kötü amaçlı kişilerden ve yazılımlardan maksimum düzeyde korunmalarını sağlıyor.

Çok Yönlü Bir Koruma Sunan Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi

Her geçen gün giderek daha da gelişen ve çeşitlenen siber saldırılara karşı bütünleşik bir güvenlik sistemi sunan ayrıcalıklı erişim yönetimi (PAM), aynı zamanda sıfır güven metodunun gerekli kıldığı tüm adımları da içeriyor. Bu sayede şirketinizin mevcut iç sistemini koruyan ayrıcalıklı erişim yönetimi, ek olarak sisteme dışarıdan dahil edildiği için tedarik zinciri saldırılarına yol açabilen yazılım ve güncellemeleri de ortaya çıkarabiliyor. Sistem içindeki ya da dışındaki her erişim talebi için özel ve çoklu teyide ihtiyaç duyan bu yöntem, böylece Zero Trust modelinin en temel gereksinimlerini de yerine getirmiş oluyor.

Ayrıcalıklı erişim yönetimi (PAM), siber saldırganların şirket sistemlerine sızlamalarını oldukça zorlaştıran pek çok teknolojinin birlikteliğinden oluşuyor. Bu teknolojiler arasında erişim yönetimi karışıklıklarını ortadan kaldıran ve merkezi bir çözüm sunan yetkili oturum yöneticisi, tümüyle şifrelenmiş bir altyapı sağlayan merkezi parola yönetimi, konum ve zaman bazlı teyit imkânı veren iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), kritik verilere ulaşımı kayıt altına alan dinamik veri maskeleme ve benzeri yüksek güvenlik önlemleri yer alıyor.

Yalnızca gelişmiş güvenlik teknolojileri ile şirketinizin sistemini kapsamlı bir şekilde korumakla sınırlı kalmayan ayrıcalıklı erişim yönetimi, diğer yandan ayrıcalıklı tehdit analizi gibi hizmetlerle olası risk yaratabilecek kullanıcıları, olağandışı yetkileri, diğer tüm iç ve dış tehditleri size raporlayabiliyor ve böylece olası tehditlerin de önüne geçebiliyor.

Zero Trust metodu dahil olmak üzere işletmenizin siber güvenliği için hayati öneme sahip olan tüm önlemleri bir araya getiren Single Connect iç ve dış siber tehditlere karşı verilerinizin kusursuz şekilde korunmasını sağlıyor. Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) çözümü Single Connect, özellikle iki faktörlü kimlik doğrulama ve dinamik veri maskeleme gibi gelişmiş uygulamaları ile tedarik zinciri saldırılarının yanı sıra sayısız güvenlik tehdidinin önüne geçmeyi başarıyor. Siz de işletmenizin erişim ve veri güvenliğini sağlamak için bize ulaşabilir, Kron’un siber güvenlik alanındaki geniş ürün gamından faydalanabilirsiniz.

Diğer Bloglar