Ağ İzleme (Network Monitoring) Nedir? Neden Önemlidir?

Ağ İzleme (Network Monitoring) Nedir? Neden Önemlidir?

May 30, 2021 / Kron

Ağ İzleme (Network Monitoring), dijital dünyanın vazgeçilmez bileşenleri arasında yer alır. Bilgi Teknolojileri (BT) alanında sıkça kullanılan kavram, en yalın hâliyle, bir ağa bağlı tüm parçaların performans açısından izlenmesi sürecini ifade eder. Proaktif bir yöntem olarak bilişim sektörü paydaşlarının karşısına çıkan Ağ İzleme hem performans hem de güvenlik alanında önemli avantajlar yaratır.

Ağ İzleme (Network Monitoring) Neden Önemlidir?

Ağ yönetim sisteminin merkezinde bulunan Ağ İzleme; güvenlik duvarı, router, switch, sunucu ve VM cihazlarının tamamının performansını anlık şekilde takip etmeye yarar. Kesinti ya da farklı bir sorun durumunda ağ yöneticisi ile iletişime geçen sistem; sunucu trafiği, CPU değerleri ve disk kullanımı başta olmak üzere birçok farklı veriyi kontrol etmenize imkân tanır.

Proaktif olma özelliği ile dikkat çeken Network Monitoring, performansa dair problemleri ve sistemsel darboğazları ilk aşamada kısa süre içinde tespit ederek sorunun büyümesinin önüne geçer. Etkili bir Ağ İzleme sürecinin yardımıyla ağ kesintilerini ve büyük çaptaki çevrim içi problemleri engellemeniz oldukça kolaylaşır.

Ağ yöneticilerinin yaşadığı en büyük sorunlardan biri ağa bağlı donanım ve yazılım unsurlarının stabil kalma kabiliyeti ile ilgilidir. Söz konusu kabiliyeti verimli bir şekilde takip etmenin yolu da gelişmiş bir Ağ İzleme sistemine sahip olmaktır. Ağ İzleme sistemleri sayesinde sistem üzerinde farklı kontrol noktaları oluşturarak sunucu ve makine loglarında meydana gelebilecek olası sorunları önceden tespit edebilirsiniz.

İşlevsel ve sürdürülebilir bir ağ yaratmak için sisteminizdeki tüm ögeleri eş zamanlı olarak takip etmeniz gerekir. Muhtemel hataları ve hatalara sebep olabilecek durumları saptamanızı mümkün hâle getiren Network Monitoring süreci üç farklı aşamadan meydana gelir.

Ağ İzleme Aşamaları

Ağ ve BT Altyapı İzleme sürecinde beş aşamalı bir yapı söz konusudur. Ağ İzleme yöntemleri aracılığıyla kullanıcı deneyiminin işlevsel hâle gelmesinde önemli rol oynayan beş aşamalı yapı; otomatik keşif, performans yönetimi, alarm ve uyarı yönetimi, konfigürasyon yönetimi, ağ trafik analizi bileşenlerinden meydana gelir.

  • Otomatik Keşif
    Otomatik keşif, her ağ yönetimi yazılımı için temel bileşenlerden biridir. Çeşitli yapılandırma seçenekleriyle Ağ İzleme süreçlerinde farklı protokol türlerini destekler ve gelişmiş bir keşif imkânı sağlar. Bir dizi yapılandırma kriteri üzerinden, BT yöneticilerine hangi ağ varlıklarının izleneceğini belirleme olanağı sunarak verimlilik esaslı çalışır.
  • Performans Yönetimi
    Sunucularınızın yer aldığı ağ yapısının performans değerlerini Network Monitoring yardımıyla rahatça kontrol edebilirsiniz. Anlık durumları takip etmenizi mümkün kılan Ağ İzleme araçları ile geçmiş ağ faaliyetleri hakkında raporlar da oluşturabilirsiniz. Ağ İzleme işleminin geçmişe yönelik raporlar sunabilme becerisi gerek mevcut gerek geleceğe dönük gereksinimlerinizi tanımlamada size önemli ölçüde yardım eder.
  • Alarm ve Uyarı Yönetimi
    Söz konusu sıralama ağda oluşabilecek herhangi bir hatanın size iletilme prosedürünü ifade eder. Dört adımdan meydana gelen bu yapıyı herhangi bir iletişim yöntemine entegre ederek farklı zamanlarda ağın durumunu öğrenebileceğiniz bir mekanizma yaratabilirsiniz. Veri toplayıcılar sayesinde toplanan ve daha sonra işlenen verilerin tespit ettiği hatalar SMS, e-posta, ticketing aracılığıyla size iletilebilir.
  • Konfigürasyon Yönetimi
    Konfigürasyon yönetimi, planlı konfigürasyon yedeklemeleri yaparak, cihazların yedeğinden kararlı konfigürasyon dosyalarını yüklemenize izin verir ve cihazların potansiyel arıza sürelerini azaltır. Ağdaki cihazlar konfigürasyon yöneticisi tarafından keşfedildikten sonra, konfigürasyon yöneticisi cihazla iletişim kurabilir ve yapılandırma dosyalarını belirli aralıklarla alabilir. Bu özellik sayesinde, sistem yöneticileri için devasa ağlarda zor bir görev olan manuel yedekleme işlemi yerine, tüm cihazlardan yapılandırma dosyalarını periyodik olarak yedekleyebilir. Bu süreç manuel olarak, programlarda veya hatta Syslog tabanlı otomatik olarak tetiklenebilir.
  • Ağ Trafik Analizi
    Ağ performansını anlamak için hacim, hız ve kullanım gibi bazı ölçümler çok önemlidir. Bu ölçümleri yapabilmek için Ağ Trafik Analizi uygulamaları ile daha etkin bir şekilde Ağ İzleme süreci yaratılabilir. Cisco router’larda bulunan NetFlow özelliği ile bir arabirimdeki ağ trafiğini kaydedilebilir ve bu protokol NetFlow özellikli bir cihazdaki tüm IP Trafiğini toplamak ve kaydetmek için kullanılabilir. Ağ Trafik Analizi bu verileri analiz edererek BT yöneticilerinin veya ağ mühendislerinin daha fazla inceleme yapmasına olanak tanır.

Network Monitoring Sürecinin Yararları

Ağ İzleme sistemine sahip olmanın yararları sürdürülebilir yüksek performans, minimum risk ve uyumluluk başlıkları altında toplanabilir. Temelde ağ performansını optimize etmeye dayanan sürecin ortaya koyduğu faydalar birbiriyle bağlantılıdır:

  • Ağ İzleme ile sistemdeki tüm network cihazları için eşik değerleri saptayabilir, ilgili eşik değerlerinin üzerine çıkıldığında alarm vererek kısa sürede reaksiyon gösterebilirsiniz.
  • Gerçek zamanlı sorun giderme Ağ İzleme süresinin temel avantajıdır. Ayrıca sistem üzerinde özel raporlar ve grafikler hazırlamanızı sağlayan Network Monitoring, teknik ekiplerinizin işini kolaylaştırır.
  • Monitoring işlemi aracılığıyla tüm ağınızı 7/24/365 prensibiyle izleyebilirsiniz.
  • Anlık izleme süreci sorunlardan önceden haberdar olmanızı sağlar.
  • Ağ İzleme maliyet avantajı sunan bir uygulamadır. Size sorunları önceden haber vererek maddi kayıplarınızı azaltır ve ağınızın gerçek yükünü baz alarak bant genişliği ve donanım tercih etmenize ön ayak olur.
  • Sistemsel darboğazların önüne geçer.
  • Network Monitoring farklı iletişim kanalları aracılığıyla sizi mevcut durumdan ve olası sorunlardan haberdar eder. Böylece iş konsantrasyonunuz oldukça artar.
  • Gelişmiş ağ performansı vadeden Ağ ve BT Altyapı İzleme, sorunun derinlerine inmeyi başarır. Böylece yüzeysel çözümlerle yetinmek zorunda kalmaz ve uzun vadede aynı sorunlarla karşılaşmazsınız.
  • Ağ İzleme uygulamaları kullanıcılarla son derece başarılı raporlama imkânları paylaşır. Gelişmiş raporlar sayesinde ağınıza dair tüm unsurlar hakkında geleceğe yönelik projeksiyonlar oluşturmanız olası hâle gelir.

Kron’un ödüllü Ağ ve BT Altyapı İzleme platformu Single Monitor ile Network Monitoring uygulamalarının sunduğu avantajlardan siz de yararlanabilirsiniz. Deneyimli ekiplerimiz tarafından geliştirilen Single Monitor; ağ performansını gerçek zamanlı şekilde izlemenizi, hataları anında tespit etmenizi, tespit ettiğiniz hatalara doğru çözümleri getirmenizi ve aksaklık süresini minimuma indirmenizi sağlar. Single Monitor ayrıca kaynak envanteri tespiti, performansı, konfigürasyonu ve alarm yönetimi ile ilgili modülleri de bünyesinde barındırarak, ağ performansınızı en verimli şekilde yönetmenizi sağlar. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, alanında uzman ekibimizden destek alabilirsiniz.

 

Diğer Bloglar