Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) Nedir?

Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) Nedir?

Oca 17, 2021 / Kron

Ayrıcalıklı erişim, teknoloji geliştikçe ve dijitalleşme süreci hızlandıkça daha fazla karşılaşılan bir kavrama dönüşüyor. Kritik verilerin bulunduğu bilgisayar sistemlerine özel yetkili kullanıcılar, uygulamalar tarafından yapılan erişme işlemi anlamına gelen ayrıcalıklı erişim, tanımından da anlaşılabileceği gibi şirketler için büyük bir güvenlik tehdidine dönüşebiliyor. Veri tabanlarından aracı yazılımlara, ağ aygıtlarından bulut hizmetlerine kadar oldukça geniş bir yelpazeye yayılan ayrıcalıklı erişim, etkili bir şekilde kontrol edilemediği takdirde kötü niyetli kişiler tarafından kolayca ele geçirilerek şirketlere zarar verme amacıyla kullanılabiliyor. Bu noktada ise Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) devreye giriyor.

Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) Ne Anlama Geliyor?

Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (Privileged Access Management - PAM), kritik verilere ulaşabilen özel yetkili kullanıcıların tespiti, analizi ve kontrolü için kullanılıyor. Tüm bu işlemlerin sağlıklı ve sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilmesi için de özel yazılım çözümlerinden faydalanmak mümkün. 

Finans, telekom, enerji ve kamu gibi büyük ölçekli alanlarda dahi yoğun olarak kullanılan ayrıcalıklı erişimin yarattığı yüksek risk, yüksek güvenlik önlemleri almayı kaçınılmaz kılıyor. Kurum içi veya kurum dışı işlerin aksamadan ilerleyebilmesi için bir zorunluluk haline gelen ayrıcalıklı erişimle ilgili alınması gereken önlemler de dünya çapında gelişerek artan hackleme olaylarıyla birlikte giderek daha fazla önem kazanmış durumda.

Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) Neden Önemli?

Ayrıcalıklı erişim, PAM hakkına sahip olan kullanıcıların bilgileri, oldukça önemli kaynaklara ulaşım sağladığı için her zaman kötü niyetli kişilerin ilk hedefi haline geliyor. Bu da şirketlerin finansal açıdan veya marka imajı bakımından kayba uğramasına, maddi ve manevi büyük zararlar görmelerine yol açabiliyor. Ayrıca yapay zekâ destekli insan olmayan kullanıcılara da atanabilen ayrıcalıklı erişim hakkı, ek olarak bir şirketin sosyal medya profillerini yönetmek için kullanılan ortak hesaplara da tanımlanabiliyor.

Sosyal medya ve ayrıcalıklı erişim hakkıyla ilgili yaşanan en büyük krizlerden biri, 2020’de popüler bir sosyal medya platformunda yaşandı. Joe Biden, Bill Gates, Barack Obama, Jeff Bezos, Kim Kardashian, Kanye West, Apple ve Uber gibi dünyaca ünlü kişinin ve kurumun hesaplarının çalınmasıyla birlikte ortaya çıkan kriz, ilgili hesapların Bitcoin sahtekarlığı için kullanılmasıyla devam etti. Platform tarafından sorunun kaynağıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmasa da yaşanan bu durum, ayrıcalıklı erişim ile ilgili açıklardan dolayı ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Tüm bunlar düşünüldüğünde küçük veya büyük ölçekli fark etmeksizin ayrıcalıklı erişimin kontrol edilemediği takdirde nelere yol açabileceği çok daha net şekilde anlaşılabiliyor. Bu yüzden Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi’nin olası her çözüme özel farklı aşamalardan oluşması ve tüm bu aşamalarda kapsamlı önlemlerin alınması son derece önemli. Bunun için de Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi ile bağlantılı değişik alt ürün ve hizmetler de mevcut.

Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) Süreçleri Neler?

Yetkili Oturum Yöneticisi, İki Faktörlü Kimlik Doğrulama ve Merkezi Parola Yönetimi gibi çeşitli adımlardan meydana gelen Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi, şifre ve erişim kontrolü, konum ve zaman bazlı doğrulama ya da veritabanına ulaşabilen yöneticilerin işlemlerini kayıt altına alabilme gibi servisler sunuyor. Bu servislerin en önemlileri ise şu şekilde; 

Yetkili Oturum Yöneticisi: Merkezi bir çözüm niteliği taşıyan Yetkili Oturum Yöneticisi, erişim yönetimi konusunda yaşanabilecek karışıklıkların önüne geçerek ilgili oturumların kontrol edilebilmesini mümkün hale getiriyor.

Merkezi Parola Yönetimi: Yetkili oturumları doğrulayan ve tümü şifrelenmiş bir altyapı sunan Merkezi Parola Yönetimi, aynı zamanda şifre kasası özelliğiyle yetkili şifrelerinin paylaşımını ve kötü niyetli kişiler tarafından çalınmasını engellemiş oluyor.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA): Klasik doğrulama sistemlerinden farklı olarak zaman ve konum doğrulaması da yapabilen İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA), ayrıcalıklı erişim talepleri için yer ve zaman bilgisinin de alınabilmesini sağlıyor.

Dinamik Veri Maskeleme: Veritabanı yöneticilerinin gerçekleştirdikleri işlemleri kayıt altına alabilen ve maskeleyebilen Dinamik Veri Maskeleme, bu sayede yapılan işlemlerle ilgili geride herhangi bir soru işareti bırakmıyor.

Ayrıcalıklı Görev Otomasyonu (PTA): Rutin görevleri otomatik hale getirerek istenilen zamanda gerçekleştirilmesini sağlayan Ayrıcalıklı Görev Otomasyonu (PTA), servis kesintilerini ortadan kaldırarak güvenliğin yanı sıra verimliliği de artırıyor.

Tüm bu üst düzey güvenlik önlemlerine bir arada sahip olmak ve dünyanın önde gelen Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi platformlarından biri ile veri ihlallerine karşı önlem almak isterseniz siz de Kron’un Single Connect çözümünden faydalanabilir, detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Diğer Bloglar